Anxietatea de separare a părinților la plecarea copiilor de acasă

Plecarea de acasă la sfârșitul adolescenței reprezintă, cu siguranță, un punct de cotitură pentru orice adolescent pe cale să devină tânăr adult. Desprinderea de părinți vine dintr-o dorință firească de maturizare și dintr-o nevoie sănătoasă de autonomie. Deși constituie o etapă normală în dezvoltarea adolescenților, pentru părinții acestora, momentul este adesea legat de multe griji și frământări.

citește mai departe…

Nevoia de epuizare prin muncă sau câteva dintre motivele ascunse ale burnoutului

Burnoutul sau epuizarea profesională este o stare de dezechilibru fizic și psihic, cauzată de consumarea resurselor interioare și survenită ca urmare a implicării excesive în muncă. Nu e o stare care apare pe neașteptate, ci e mai degrabă un proces cu o evoluție insidioasă și de durată, lucru care-l face relativ greu de detectat pe măsură ce se instalează.

citește mai departe…

Evitarea conflictului în cuplu

Evitarea conflictelor și a divergențelor în cuplu, din dorința de a „menține armonia”, poate submina serios temelia unei relații de iubire. Față de cei apropiați putem avea sentimente foarte ambivalente. Orice relație, implicit și una de dragoste, este un întreg format atât din sentimente de iubire, cât și din sentimente de ostilitate față de partener.

citește mai departe…

Câteva semne ale unei relații de cuplu mature

Cu toții ne dorim o relație de cuplu în care să putem trăi reale sentimente de satisfacție, în care să ne putem exprima deschis afecțiunea și în care să primim afecțiune, în care să ne fie satisfăcute nevoile și în care să fim dispuși să îi oferim același lucru partenerului nostru,

citește mai departe…

Scenariul vieții grele

O anumită tărie de a duce lucrurile dificile la capăt, în ciuda obstacolelor sau a rezultatului uneori incert, este absolut necesară în viață. Fără puterea de a întâmpina dificultățile și de a nu ne lăsa copleșiți de ele, rar putem ajunge acolo unde ne dorim.

citește mai departe…