De câtă idealizare avem nevoie într-o relație?
Idealizarea face parte din începutul oricărei relații și al oricărui proces de îndrăgostire. Mai ales în faza romantică și idilică tindem să idealizăm aproape orice din personalitatea și viața celuilalt: inteligența sa, aspectul lui fizic, pragmatismul, spiritul deschis, hotărârea, încrederea în sine, realizările lui și așa mai departe. Ignorăm imperfecțiunile și vedem lucrurile într-o lumină aproape exclusiv pozitivă. Într-un anumit sens, putem spune că avem nevoie de această etapă (…)
Teama de îmbolnăvire, de pierdere și de moarte sunt angoase care în contexte obișnuite au o intensitate moderată, fapt ce ne permite să funcționăm relativ normal și să ne menținem un oarecare echilibru psihic. Atunci când realitatea suportă o modificare substanțială, așa cum s-a întâmplat în ultimele săptămâni, aceste frici ne invadează într-o formă „necizelată”, mai brută și declanșează în noi stări emoționale primitive intense (…)
Grijă și îngrijorare în relații
Pierderea sau ruperea unei relații poate fi un lucru extrem de dureros. Poate fi o experiență traumatică ce ne poate arunca în cele mai sumbre stări de anxietate depresivă, furie și neputință, mai ales atunci când simțim că nu avem niciun control asupra lucrurilor. În același timp, în viață trecem și prin situații în care pierdem o relație și știm (sau intuim) că, într-un anumit fel, am contribuit și noi la acea ruptură (…)
Anxietatea de separare a părinților la plecarea copiilor de acasă
Plecarea de acasă la sfârșitul adolescenței reprezintă, cu siguranță, un punct de cotitură pentru orice adolescent pe cale să devină tânăr adult. Desprinderea de părinți vine dintr-o dorință firească de maturizare și dintr-o nevoie sănătoasă de autonomie. Deși constituie o etapă normală în dezvoltarea adolescenților, pentru părinții acestora, momentul este adesea legat de multe griji și frământări (…)
Nevoia de epuizare prin muncă sau câteva dintre motivele ascunse ale burnoutului
Burnoutul sau epuizarea profesională este o stare de dezechilibru fizic și psihic, cauzată de consumarea resurselor interioare și survenită ca urmare a implicării excesive în muncă. Nu e o stare care apare pe neașteptate, ci e mai degrabă un proces cu o evoluție insidioasă și de durată, lucru care-l face relativ greu de detectat pe măsură ce se instalează (…)
Evitarea conflictului în cuplu
Evitarea conflictelor și a divergențelor în cuplu, din dorința de a „menține armonia”, poate submina serios temelia unei relații de iubire. Față de cei apropiați putem avea sentimente foarte ambivalente. Orice relație, implicit și una de dragoste, este un întreg format atât din sentimente de iubire, cât și din sentimente de ostilitate față de partener (…)
Câteva semne ale unei relații de cuplu mature
Cu toții ne dorim o relație de cuplu în care să putem trăi reale sentimente de satisfacție, în care să ne putem exprima deschis afecțiunea și în care să primim afecțiune, în care să ne fie satisfăcute nevoile și în care să fim dispuși să îi oferim același lucru partenerului nostru, (…)